Minister lanceert business incubator

NOORDWIJK – 28 april 2010 – Het nieuwe Nederlandse ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) werd gistermiddag officieel ‘gelanceerd’ bij Space Expo. In de komende vier jaar kunnen hier veertig innovatieve starters aan de slag gaan om technologie uit de ruimtevaart ook op aarde te vermarkten. BViT Noordwijk zal het BIC-management en begeleiding van technostarters op zich nemen.

Ruim 250 mensen uit de ruimtevaartwereld kwamen naar Space Expo voor de start van het ESA BIC. De officiële openingshandeling – een druk op de lanceerknop – werd verricht door minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken, ESA directeur-generaal Jean Jacques Dordain, NSO directeur Ger Nieuwpoort en astronaut André Kuipers.

Minister Maria Van der Hoeven racend tegen professionele coureurs in een computergame.

Nut van ruimtevaart voor New Business

‘Waarom een ruimtevaart incubator? Omdat je erin gelooft’, vertelde minister Van der Hoeven het publiek. ‘Dit is een broedplaats voor ideëen. De plek waar onderzoek, dromen en ontdekkingen samenkomen. Het wordt een plek waar getalenteerde jonge mensen hun passie voor ruimtevaart omzetten in praktische toepassingen. Want het nut van de ruimtevaart is gigantisch. We kunnen informatie uit de ruimte toepassen op het gebied van landbouw, milieu, verkeer, navigatie, veiligheid. Kortom: iedereen heeft er iets aan. Deze onderwerpen raken alle mensen, elke dag.’

Volgens ESA directeur-generaal Dordain levert ESA BIC ‘serious business’ op, als je er maar de tijd voor neemt: ‘Je kunt innovatie niet afdwingen, maar je kunt wel de condities voor innovatie optimaliseren. Dat doen we door expertise toegankelijk maken, mensen met elkaar te verbinden en de risico’s en investeringen verdelen onder partners.’

Lokale partners
Behalve ESA het NSO en het ministerie van Economische Zaken, zijn ook de provincie Zuid-Holland, de gemeente Noordwijk en de private lokale partners BViT Noordwijk, NL Development en Rabobank Bollenstreek bij het ESA BIC betrokken. Lees verder op www.spaceoffice.nl

  • Info &app; Aanmeldingsvoorwaarden: website ESA BIC Noordwijk www.esa-bic.nl
  • Informatie algemeen: Pim de Bokx (pim@bvit.net) 06-54247268
  • Informatie voor deelname: Toon Buddingh’ (toon@bvit.net)
  • Website nieuwbouw European Space Innovation Centre (ESIC): www.esic-noordwijk.eu

More in this video!